Левски ТВ Инициативи
1 Ноември 2020 г. - 16:31 ч.

Бъди победител, изследвай се навреме!

„Астелас България“ в партньорство с Българското онкологично научно дружество (БОНД) и ПФК „Левски“ ще отбележат Световния месец за превенция на мъжкото здраве – ноември, с информационна кампания „Заедно срещу рака на простатата“.

Целта на кампанията е да фокусира общественото внимание върху необходимостта от редовна профилактика, ранната диагностика и своевременно лечение на заболяването.

В рамките на кампанията са изготвени два видео клипа на футболна тематика, чрез които да се обърне внимание на мъжете, че превенцията е техният „билет“ да продължат да се радват на живота и да посещават мачовете на любимия си отбор. Видеата ще се излъчват по време на двубоите на „Левски“ през ноември на стадион „Георги Аспарухов“, на 130 телевизионни екрана в 13 лечебни заведения в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Плевен, Велико Търново, Ямбол и Видин, както и в социалните мрежи на партньорите на кампанията.

Ракът на простатата е второто по честота онкологично заболяване при мъжете и петият най-разпространен вид рак в световен мащаб.  Статистиката сочи, че годишно над 1 млн. мъже по света получават диагнозата рак на простатата, което е около 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15% от раковите заболявания при мъжете. В Европа всяка година диагнозата чуват 380 000 мъже, а близо 100 000 умират вследствие на болестта. По данни за Обединеното Кралство, докато бъде изигран един футболен мач, от рак на простатата умират двама мъже. В България с това заболяване годишно се диагностицират 4256 души, а 1119 умират.

Както при много онкологични заболявания и при този вид рак няма характерни симптоми, по които да се постави точна диагноза. Mного често болестта се открива при профилактични прегледи. Рискови фактори за развитието й са възрастта, семейната обремененост, факторите от околната среда, както и тютюнопушенето и употребата на алкохол в големи количества.

Установено е, че мъже, които имат първа степен роднини (брат или баща) с рак на простатата, са с два пъти по-голям риск от развитие на болестта. Освен това честотата на рака на простатата ескалира драстично с увеличаване на възрастта. Ето защо мъжете над 55 години, веднъж годишно трябва да правят профиликтичен преглед  с изследване на маркер в кръвта и при необходимост да посетят уролог.

Тагове: Levski Левски
Класиране
Отбор Точки
1 Лудогорец 39
2 Локомотив (Пловдив) 33
3 ЦСКА-София 33
4 Арда 29
5 Берое 28