Новини
10 Декември 2019 г. - 11:13 ч.

44 години от паметния мач с „Аякс“ (ВИДЕО)

Днес се навършват 44 години от паметния 1/8-финал в турнира за купата на УЕФА, когато „Левски“ записва една от най-великите си победи в Европа и отстранява „Аякс“. По това време холандският гранд е абсолютен доминатор на футболната мода през 70-те години. Начело на тима е Ринус Михелс - бащата на тоталния футбол. „Левски“ губи с 1:2 в Амстердам, като ключовото попадение е дело на Воин Войнов. За ответния мач „Васил Левски“ е посетен от 70 000 зрители.

Павел Панов открива резултата, но след почивката Рууд Геелс изравнява. „Син“ щурм води до второ попадение на Панов, а продълженията остават без голове. При дузпите всички левскари са безпогрешни - Тишански, Панов, Миланов, Борисов и Йорданов. Хелинг от „Аякс“ праща топката над вратата и славният съперник е на колене насред София.

“Изпитвахме респект и непреодолимо желание за победа. Звъняхме си по телефоните и бяхме радостни, че ни се дава възможност да играем с толкова славен тим. По стечение на обстоятелствата станах първия българин, изпълнил дузпа след края на мача, защото това бе първият мач в евротурнирите, решаван с дузпи. Победихме „Аякс“. а след това се заредиха нови големи мигове в Европа, 5:4 срещу „Барселона“, четвъртфинала с „Атлетико“, мачовете с „Милан“ и „Реал“, но победата над “Аякс" е с особено място в нашите спомени”, споделя един от големите герои в мача Иван Тишански.

10 декември 1975, София, стадион “Васил Левски", 70 000 зрители

„Левски“: Стефан Стайков, Николай Грънчаров, Иван Тишански, Стефан Аладжов, Кирил Ивков, Стефан Павлов, Воин Войнов, Йордан Йорданов, Кирил Миланов, Павел Панов, Красимир Борисов


Старши треньор: Иван Вуцов

„Аякс“: Шрийверс, Ван Дорд, Сурбиер, Дусбаба, Крол, Нотен, Хулсхоф, Геелс, Г. Мюрен, Брокамп, Ван Зантен


Старши треньор: Ринус Микелс


"Левски" - "Аякс" 2:1

1:0 Павел Панов 33
1:1 Геелс 63
2:1 Павел Панов 66

Дузпи:

1:0 Иван Тишански
1:1 Геелс
2:1 Павел Панов
2:2 Крол
3:2 Кирил Миланов
3:3 Нотен
4:3 Красимир Борисов
Хелинг - пропуска
5:3 Йордан Йорданов

Тагове: Levski Левски