Новини
19 Юни 2017 г. - 06:27 ч.

75 години от рождението на големия и незабравим Георги Соколов – Соколето

Днес се навършват 75 години от рождението на големия и незабравим Георги Соколов – Соколето. Един от най-талантливите български футболисти, символ на свободата и непокорния дух.

Георги Соколов е роден на 19 юни 1942 г. в столичния квартал „Иван Вазов”. Баща му Апостол Соколов е сред най-добрите български вратари, трикратен шампион с ЛЕВСКИ. От дете Жоро Соколов се помни с футболна топка под ръководството на баща си.

Соколето е най-младият футболист, дебютирал в майсторската група – на 15 години и 5 месеца. Първата му изява за „сините” е в приятелската среща с Челси (Лондон), играна на ст. „Васил Левски” през 1958 г. През пролетта на 1959 г. Соколов е една от основните фигури в юношеския национален тим на България, спечелил европейска титла на турнира в София. След този триумф Жоро, ненавършил 17 години се утвърждава и като титуляр в ЛЕВСКИ.

Дебютира 16-годишен в „А” националния ни отбор, през 1959 г. в победата с 3:2 над Холандия в София. Участник на световното първенство в Чили през 1962 година. Шампион на България – 2 пъти, печелил и два пъти купата на страната.  

За ЛЕВСКИ той играе в продължение на 11 сезона. Окончателната му раздяла със „сините” е през 1969 г. – месеци след като отборът е обединен с милиционерския „Спартак”.  

Общо със синята фланелка в 295 мача Георги Соколов е отбелязал 104 гола и досега е в първата десетка на левскарите-голмайстори за всички времена.  

Георги Соколов беше чаровник на футболния терен, неподражаем магьосник за обичащите го привърженици. Импровизатор, бърз и силен, футболен гений.

Затова животът на звездите е безкраен. За футболните звезди той никога не свършва с напускането на терена и остава завинаги в сърцата на горещите любители. 

И до днес Георги Соколов не отстъпва от своя житейски девиз: 

“РОДИЛ СЪМ СЕ ЧОВЕК, А НЕ ФУТБОЛИСТ!” 

Дълбок поклон!

Тагове: Levski Левски