Новини
17 Март 2017 г. - 12:55 ч.

41 години от паметния двубой с Барселона (ВИДЕО)

Днес се навършват 41 години от паметния мач с Барселона (5:4).

Един двубой, останал в историята и превърнал се в символ на великото поколение от 70-те. Символ на мъжеството, майсторството и магията. Емблема на онези велики артисти на терена, които обединяваха хиляди и превръщаха играта в послание и начин на живот.

Днес ние протягаме ръка към онзи велик миг, докосваме се до непреходното величие на онези 11. На всички „сини“ сърца, туптящи в ритъма на магията, наречена ЛЕВСКИ.

Защото паметта е най-силното ни оръжие...

1976 – 2016. 41 г. от фамозния мач Левски - Барселона 5:4

Мигове от вечността. 70-те:

- 1976 г. ЛЕВСКИ - Барселона 5:4. Най-посетеният мач в историята – 70 000 зрители

- Най-значимото присъствие на "сините" в турнирите - годините между 1975-а и 1979-а

- Два поредни четвъртфинала в КНК и УЕФА

- Отстранени силни съперници от Германия, Португалия, Полша, Холандия, Гърция.

- Благодарение на ЛЕВСКИ в София гостуват Барселона, Реал, Атлетико, Аякс, Милан...

- ЛЕВСКИ - Барселона 5:4 - в цялата си история гостите само още веднъж допускат повече от 4 гола - през 1962 г., когато губят финала за Купата на панаирните градове от "Валенсия" с 2:6. Единственият отбор извън Испания, вкарал 5 гола на "Барса", която е в знаменит състав и в мач с два пълни обрата в резултата, е ЛЕВСКИ.

- Двубоят в София ще се помни завинаги с визитата на великия Йохан Кройф

- В състава на „сините“ блестят: На вратата Стефан Стайков, по фланговете Стефан Аладжов и Ники Грънчаров, в центъра на отбраната Кирил Ивков и Иван Тишански. Култовата шестица Стефан Павлов - Фифи Перото, бързият като вятъра и също толкова виртуозно техничен Воин Войнов, човекът на големите мачове - Данчо Йорданов- Пиката, незабравимият таран Кирчо Миланов, виртуозът Павел Панов и прохождащият в големия футбол бъдещ огромен любимец Емил Спасов. Тези играчи са влезли завинаги в храма на „синия“ клуб.

Тагове: Levski Левски